Truende tiggere

Før i tida – for ikke så lenge siden, faktisk – var tiggere noe vi møtte på når vi var på storbybesøk i utlandet. Så dukket det opp tiggere i vår egen hovedstad. Og nå har de nærmest oversvømt landet.
Vår lille by er ikke unntatt. Vi har fått mange tiggere i byen, og svært mange føler ubehag med tiggernes nærvær.
Grovt sett er det to typer tiggere. Det er landets egne innbyggere, som av en eller annen grunn sliter – oftest relatert til rusmisbruk. Og det er tiggere som kommer reisende fra utlandet med ett formål – å tigge. Sammenlignet med de utenlandske tiggerne er rusmisbrukerne helt ok. De er som hovedregel overhodet ikke aggressive, og etter hvert som gatemagasiner blir gitt ut i stadig flere byer, har svært mange av dem fått en inntektsmulighet som gjør at de slipper å tigge og som gjør noe med dem som mennesker – og med oss som bidragsytere gjennom at vi gir vår skjerv og får lesestoff som kvittering, i stedet for å kaste noen kroner i koppen når vi går forbi.
Med de utenlandske tiggerne er det annerledes. Mange av dem har en ubehagelig måte å være på, de kan være svært pågående, og også aggressive, som eksempelet vi kunne lese om i gårsdagens avis. Der fortalte Torill Ø. Hanssen, som jobber i skobutikk og er kommunepolitiker, at hun måtte jage unna en tigger som nærmest angrep en eldre dame med rullator like utenfor butikken i gågata. Hanssen har sett seg lei på disse utenlandske tiggernes oppførsel, og tar nå opp politisk hva kommunen kan gjøre for å få bukt med disse utrivelige tilstandene. Det er et godt initiativ.
Tiggerne, og da først og fremst tiggernes oppførsel, oppleves som problem overalt hvor de kommer. Men det finnes ingen enkel løsning på problemet. Skal det innføres melde- eller registreringsplikt for tiggere hos politiet, bør det nok gjennomføres som en sentral bestemmelse. Det kan fort bli problematisk hvis hver kommune skal lage egne regler innenfor de rammer kommunene har.
Et godt råd til de tilreisende tiggerne er at de oppfører seg skikkelig og ikke agerer truende og aggressivt. Da gir de ris til egen bak. Det beste rådet er imidlertid at de ikke kommer hit for å tigge. Det har etter hvert blitt ganske godt dokumentert at det ikke er nøden som driver dem, men mer at de har funnet ut at tigging er en grei måte å tjene til livets opphold på. Når de har funnet ut det, er det fordi mange gir – enten fordi de har lyst til å gi, eller fordi de føler seg truet.
Et godt råd til de som føler seg truet av tiggerne, er å kontakte politiet. Det beste rådet til oss som går forbi en tigger og kjenner på samvittigheten og på pengene i lomma, er at vi skal la pengene ligge i lomma og ikke ha dårlig samvittighet. Det er mange gode formål å gi penger til. Å stryke de utenlandske tiggerne fra gode formål-lista bør være helt greit.

Vist 1283 ganger. Følges av 11 personer.

Kommentarer

Undertegnede har ved en anledning gitt penger til en tigger. Det var da han utenfor Oslo S påtraff en person med en stor plakat på magen med teksten “Absolutt alt går til øl”!

Så lenge idioter fortsetter å fore disse idiotene med penger, så blir man aldri kvitt problemet, og disse utenlandske tiggerene har ofte organiserte kriminelle som står bak seg, gjerne med et barn i fanget eller som springer rundt og som er ned dropet av alkohol eller piller for å skaffe ekstra sympati, det er grunnen til at disse barna aldri skriker i en periode på 15 timers tigging, de kan like godt være død, og de som dør blir bare liggende i fanget til det er kveld og mørkt for så å bli erstattet dagen derpå.

Synes det er flott at en sjefsredaktør tar opp dette temaet
Skulle ønske det var flere som gjør slik som redaktøren i Rana Blad gjør
Tusen takk for at du engasjerer deg i dette som nå er vokst til et problem her i landet.

Ja stor flyplass mere tiggere. Tiggerne er plassert og organisert av bakmenn som tjener gode penger på tiggingen. Ikke gi penger til disse tiggeriene er eneste mulighet for å bli kvitt dem. Di er over alt i Norge , i hver eneste by. Så det er ikke noe nytt fenomen , de bare utvider tiggingen.

Etter å ha lest en del av kommentarene ,ang tiggere i Rana eller ellers i Norges Land.
Disse har kanskje blitt plassert her i Norge av Kriminelle ,men vær så snill å ikke ta alle under samme kam. Denne rasistiske måten nord menn reagerer på, er jo ikke med å gi nordmenn noe godt rykte.
Disse stakkars folk som kommer hit ,har jo ingenting i sitt hjemland ,bare fattigdom.
Begynn å bry dere ,og gi dem en 10 er eller en femtilapp , Har selv gitt til dem som er her på Lillehammer.
Dette eg sier nå er et forslag til Rana kommune : Isteden for at disse skal ligge ute ,er det da ikke bedre å sette opp en brakkerigg? Såpass kan rike Norge råd til.
Eg får sikkert mange i mot meg, men det bryr eg meg ikke om. For husk at nord menn har vårt i samme situasjon selv i Amerika .Det var vel ikke bare å få seg arbeid med en gang , var også nordmenn som måtte tigge. Neste kjærligheten koster ingenting den er gratis og du får takknemlighet tilbake.
Vi i Norge har det for godt ,og glemmer dem som er fattig i verden ,hvor vi hiver flere tonn med mat hver dag .Viss vi har gitt denne maten til alle fattige i verden så har Norge blitt velsignet.
Milliardene som Norge har er blitt til en forbannelse enn en velsignelse. Viss disse pengen har blitt brukt på riktig måte så hadde det ikke gjort noe.
Norge har også mange fattige ,men vi kan ikke unnskylde oss med det . Norge burde også sørge for godt helsevesen, men isteden for så opplever man blant annet at det er nedskjæringer .
Helse abeidere får ikke 100% stillinger. Spykisk syke får ikke den hjelp di trenger. Alt handler om penger.
Kan vi slutte å tenke penger men heller mennesker som trenger omsorg?
Eg stiller dette spørsmålet åpent.

Annonse